Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A pikkelysömör és gyógyítása

2008.03.24

RETTEGETT BETEGSÉGEK: A PIKKELYSÖMÖR

Számos gyógyíthatatlannak hitt betegségek közül az egyik legfélelmetesebb betegségnek a kellemetlen és esztétikailag is félelmetes bőrbetegséget, a pikkelysömört /Psoriasis vulgaris/ tartják.
A statisztikai adatok szerint az Amerikai Egyesült Államokban a lakosság 4 %-a érintett. A trópuson élő feketék és, az indián lakosság között ritkán fordul elő.A pszoriázis a nőket és a férfiakat egyformán érinti.
A bőrön kívül a pikkelysömör izületi gyulladást is okozhat és a körmöket, de a hajas fejbőrt sem hagyja érintetlenül. Gyakorlatilag a test bármely tájékán keletkezhetnek éles határu kellemetlenül viszkető élénkvörös foltok, vagy plakkok. A jelenség felszínét lemezes hámlás borítja. Jellegzetes megjelenési helyük a csuklók, könyökök, térdek, a farpofák, a bokák, a lábszár.
A pikkelysömört a túl gyorsan szaporodó bőrhámsejtek egymásra tolulása, gyors felhalmozódása okozza. Pszoriázis esetén a bőrhámsejtek hozzávetőleg ezerszer gyorsabban szaporodnak, ezeket a bőrfelületi epidermisz nem képes megfelelő ütemben levedleni és így összetorlódnak és ez képezi a jellegzetes pikkely-szerű lemezes hámlást.
A pikkelysömör keletkezését két enzim az adenozin monofoszfát /ADM/ és a guanidin monofoszfát /GMP/ arányának a megváltozása okozza.A betegség tehát enzimhibával függ össze!
Noha a pikkelysömörnek jelentős genetikai komponensei vannak, mégis a terápia középpontjában, a két szóban forgó enzim egyensúlyának a helyreállítása áll.
A pikkelysömört számos tényező okozhatja, vagy járul hozzá a kialakulásához. A tökéletlen fehérjeemésztés miatt bél toxémia /Candida, vagy baktérium endotoxinok/keletkezhet.A csökkent májműködés is előkelő helyet foglal el a kiváltó okok sorában.A májfunkció romlása következtében csökken a méregtelenítés, és a vérben megemelkedik a toxikus anyagok szintje. További okok lehetnek: az alkoholizmus, sok állati zsír fogyasztása, a stressz és a rostszegény étrend.
Ennek megfelelően javítani szükséges az enzimműködést. Az ortomolekuláris terápiás beavatkozás között a vitaminellátás javítása fontos körülményként
kezelendő. Az A- vitamin hámvédő hatása közismert. Természetes forrása a sütőtök, sárgarépa, paraj, sóska, paradicsom, cékla, káposzta. petrezselyem, zeller, áfonya, barack, csipkebogyó.
E-vitamin napi 4oo NE. Forrása a teljes kiőrlésű gabonaliszt, csirázó magvak, szója, csipkebogyó, dióbél, földimogyoró, mák, tökmag, kapor, petrezselyem, zeller, csalán, mandula, napraforgóolaj.
A nyomelemek közül a Cr, a Se, és a Zn ellátás igényel külön figyelmet a terapeuta részéről.
Külön említendő a D vitamin aktív formája, amely szerepet játszik azoknak a celluláris folyamatoknak az ellenőrzésében, amelyek a sejtek másolódásában vesznek részt.
Az étkezési olajoknak rendkívül nagy szerepük van a kezelésben, mert a pikkelysömörben szenvedőknek nagyon alacsony a szérum szabad zsírsav szintje. Az Omega 3 zsírsavat tartalmazó olajok között a tökmagolaj, az olívaolaj, a ligetszépe olaj, a tengerihalolajok és a lenolaj említendő.
A gyógykezelésben számításba vehető növények között a hidraszisz gyökér /Hidrastis canadensis/, a szasszaparíja fajok és a szilimarin /Silybum marianum/említhető.
A gyógyulás kulcsfontosságú eleme a céltudatos táplálkozás, az általam is alkalmazott speciális diéta. Mindenekelőtt csökkenteni kell a cukor, a hús, az állati zsír, az alkohol fogyasztását. Szigorú VEGETÁRIUS, GLUTÉNMENTES étrendet kell kidolgozni és betartani. Garantáltan gluténmentes táplálékok-többek között- a rizs és lisztje, valamint a korpája, szójaliszt, kukoricaliszt, burgonya. Növelni kell a zöld rostos növények, a tengeri halak és a müzlik részesedését a táplálékban.
Fontos, hogy éhgyomorra egy evőkanál lenolajat fogyasszon a gyógyulnivágyó és étkezés előtt egy teáskanál frissen darált lenmagot vegyen magához, miután az étkezési olajoknak rendkívül nagy szerepe van a kezelésben, mivel ezeknél a betegeknél tipikusan alacsony a vérszérum szabad esszenciális zsírsav szintje. Különösen hasznosak lehetnek a gyógyulási folyamat elősegítésében az omega-3 zsírsavak. Az ezzel kapcsolatban végzett legtöbb klinikai vizsgálatban halolajt használtak, amely gazdag eikozapentaénsavban/EPA/és dokozahexaénsavban.A klinikai vizsgálatok azt igazolták, hogy a tápanyagpótlásként adott napi 1o-12 g halolaj jelentős javulást eredményezett.
Egy svéd kórházban javulást értek el böjttel és vegetáriánus étrenddel.A javulás valószínűen annak köszönhető, hogy csökkent a bélben lévő toxinok és poliamidok szintje. Ugyancsak használt-a szóban forgó vizsgálatok szerint-a gluténmentes diéta.
A táplálék-kiegészítők között a multivitaminokat a mikroelemek sorában a Zn, a Cr és a Se említhető meg, mint hangsúlyozottabban biztosítandó tápanyag.
A betegség kialakulásában nagy szerepet játszik a stressz. Több páciens beszámolt arról, hogy
a betegség kialakulását megelőző hónapban valamilyen speciális stressz érte. Az orvosi szakirodalom leír néhány olyan esetet, amikor csak hipnózis alkalmazásával sikeresen gyógyítottak néhány beteget. Én a stresszoldásra a relexáció különböző formáit /meditáció, tajcsi, jóga, csikung/  javaslom, de sikerrel alkalmazható a fülakupunktúrás beavatkozás és adekvát homeopátiás, illetve spagirikus szerek is.
A pikkelysömör kialakulásában minden bizonnyal fontos szerepet játszik a szervezet hosszú ideje fennálló többszörös mérgezőanyagokkal való telítettsége, az elsavasodás és a sav-bázis egyensúlyának a megbomlása.A terápiás folyamat kezdetén a legfontosabbnak ezért a szervezet minél tökéletesebb méregtelenítését tartom.A rotációs méregtelenítésre jól bevált komplex homeopatikumok állnak rendelkezésre, amit kiegészítenek a fülakupunktúrás kezelési kombinációk is.
A  gyógyító munkát egy részletes és minden fontosabb meridiánra kiterjedő általános állapotfelméréssel  kell kezdeni  a Voll-féle állapotfelmérő és diagnosztizáló készülékkel.A diagnosztikai eredményt archiválom, hogy időközönként ellenőrizhessem a paciens állapotát, és kontroll méréssel összevethessem az aktuális állapotot. Igy figyelemmel kísérhető a gyógyulási folyamat progressziója. Legtőbb esetben enterális diszfunkció és hepatómális elváltozás észlelhető. Érdekes módon a dermatómális R.Voll által felfedezett és leírt meridiánon ritkán mérhető biorezonanciás eltérés.
A helyi kezelésre számos tüneti /palliativ/megoldásra alkalmas, szinte megszámláhatatlan készítményt ajánlanak . A gyulladáscsöketésre az orvosi gyakorlatban alkalmazott hidrokortizon alternatívájaként több növényi hatóanyagról is érdemes szót ejteni: a glicirretinsav az igazi édesgyökérből (Glycyrrhiza glabra), a kamilla (Matricaria chamomilla)
és a kapszaicin a cayenne borsból (Capsicum frutescens).
Az édesgyökérben található glicirretinsav hasonló hatású, mint a helyileg alkalmazott hidrokortizon, melyet a hagyományos orvoslásban a pikkelysömör és az ekcéma kezelésére használnak. Számos vizsgálatban hatásosabb volt, mint a helyileg alkalmazott kortizon.
A kamillakészítményeket Európában, így hazánkban is széles körben alkalmazzák gyuladácsökkentőként midenféle bőrpanaszok kezelésére, így pikkelysömörre, ekcémára és száraz, töredezett irritált bőrre is. A kamillanövényben lévő flavonoidok és esszenciális illó olajok jelentős gyulladáscsökkentő és allergiaellenes hatásúak.
A kapszaicin a cayenne bors aktív hatóanyaga. Helyileg alkalmazva serkenti, majd blokkolja a kiskereszmetszetű fájdalomérzékelő rostokat, oly módon, hogy kiüríti belőlük a P-anyag nevű neurotranszmittert. Erről az anyagról tudjuk, hogy a fájdalomérzet perifériákról való továbbításának legfontosabb kémiai  vegyületei /kemomediátorai/. Csak mellékesen jegyzem meg, hogy a hungarikumnak számító hazai paprikafajtáknak egyik legfontosabb alkaloidája a kapszaicin.A kapszaicin tartalmú krémeket sikerrel alkalmazták klinikai vizsgálatokban.
A helyi kezelésre különböző fizikoterápiás beavatkozások is szóba jöhetnek. Így heti három alkalommal ultrahangos kezelés, 42-45 fok C-on 2o percen át, vagy UVB 295-3o5 nm 2mw/cm2 ultraibolya sugárzás három percig heti három alkalommal. A rubin kristállyal történő 3-5 perces kezelés az általam alkalmazott esetekben nem volt eredményes.
A fürdők közül első helyen napi fél órás napfürdőt említeném. Különleges sókombinációk is
enyhítették a bőrpanaszokat. Hasonlóan kedvező enyhítő hatásúnak bizonyul a sók helyi borogatásra történő használata.
Az akupunktúrás pontok között VB, M, SZB pontokon keresztül történő kezelés javasolható.
A fül pontok közül a nyugtató, belsőelválasztású mirigyek, allergia ellenes kombinációk is számításba jöhetnek.
A vázolt programból is látható, hogy a pikkelysömör gyógyításában is alkalmazni kell a komplex megközelítést, illetve gyógykezelést. A betegnek és a természetgyógyásznak egyaránt  fel kell készülnie arra, hogy a javulás, vagy a gyógyulás kitartó fegyelmezett munka , a terapeuta és a beteg közötti harmonikus együttműködés révén hozhat megfelelő eredményt.

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Levélben közlöm

(Anoním, 2008.04.25 21:55)

Segítségére lenne szükségem.Keresni fogom.Nagyon alaposankidolgozta a témát.Nagytudású ember Maga.

Nagyút

(név nélkül, 2008.04.25 21:52)

Szeretném levélben ,vagy telefonon a problémámba beavatni.Lehet E-mail útján is?

Ózd

(Nagymengyiné, 2008.03.24 17:25)

Alapos munka